RETSEPT

Vastlatort Share

Mis oleks, kui teeks seekord vastlapäevaks vägeva vastlatordi?
Kohevate saiakihtide vahel peidavad end martsipan, hapukas moos ja vahukoor. Küpsetamine pakub rahu ja rõõmu! Kõik vajaliku vastlatordi tegemiseks leiad Balti jaama turult.

Vastlatort (10 lõiku)

    25 g presspärmi

      2 sl suhkrut

        0,5 tl soola

          2,5 dl leiget piima

            100 g sulavõid

              1 muna

                450-500 g nisujahu (võimalikult peen täisterajahu või tavaline valge nisujahu)

                  1 tl jahvatatud kardemoni

                  Täidiseks:

                  200 g martsipani

                  500 ml 35% koort (100+400) 

                  1 sl suhkrut, 2 tl vanilliekstrakti või -suhkrut

                  3 dl astelpajumoosi

                  kaunistuseks mandlilaaste ja tuhksuhkrut

                  Vedelda pärm koos suhkru ja soolaga leiges piimas. Lisa pärmisegule pool jahu kogusest. Klopi segamini ja lase soojas kohas 45-60 min rätikuga kaetult kerkida, kuni tainas kerkib ja pinnale tekivad väikesed mullikesed. Sega seejärel eeltainale juurde kardemon, sulatatud või, lahtiklopitud muna ja ülejäänud jahu. Sõtku, kuni saad ühtlase läikiva taina, mis käte ja kausi küljest lahti lööb. Suureks abiks on siin tainakonksuga köögikombain. Käsitsi sõtkumisele kulub vast 10-15 minutit, mitte vähem. Tainas jääb üsna pehme. Pane tainas kaetult uuesti sooja kohta 1 tunniks kerkima. Kata 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Vajuta tainast kergelt õhumullid välja ja pane ta koogivormi põhjale, nii et servadesse jääb u 1 cm kerkimisruumi. Katsu mitte eriti palju tainast muljuda. Kata vorm rätikuga ja lase 20 min tainal kerkida.  Tõsta vorm eelkuumutatud 210 kraadisesse ahju ja küpseta u 25 minutit, kuni sai on küps ja pealt kuldne. Lase täielikult jahtuda ja lõika seejärel kolmeks. Pealmine ketas las jääb õhem kui kaks alumist.

                  Sega saumikseriga väiksemaks pudistatud martsipan ja 100 ml koort ühtlaseks kreemiks. Vahusta ülejäänud koor suhkru ja vanilliga kohevaks. Tõsta kõige alumine saiaketas serveerimisalusele. Määri peale pool martsipani kreemist, sellele määri pool astelpaju moosist. Kata poolega vahukoorest. Tõsta teine pool peale. Korda taas martsipani-, moosi ja vahukoorekihte. Vahukoore võid koogile kas pritsida või määrida. Lõika kõige ülemine ketas sektoriteks ja tõsta vahukoorele. Puista peale tuhksuhkrut, külgedele lisa kaunistuseks mandlilaaste.


                  Nisujahu: Härjapea Talupood
                  Munad: piimatoodete letid ja Härjapea Talupood
                  Või ja piim: piimatoodete letid
                  Martsipan: Kalevi kiosk
                  Astelpajumoos: Põhjala Deli või SelverKõik ülejäänu pärmist soolani saab haarata Selverist


                  Retsept ja pildid: Mari-Liis Ilove