RETSEPT / Peetri Lõheäri

Retsept: kevadine spargli-redisesalat karulaugu ja krõbedanahalise lõhefileega Share

Mõnus kevadine salat, mis valmib minutitega, annab korraliku kõhutäie mõõdu välja ning pakatab ka  vitamiinidest ja toitainetest. Kui soovid kasutegurit veelgi suurendada, võid salatisegu asendada noorte naadilehtede või muu kevadrohelisega – nii saad sama soojaga vaat et mõne peenragi rohitud. Krõbeda kalanaha saladus peitub kuumas pannis ning hoolikalt soomustest puhastatud ja kuivatatud kalanahas, millel sool ja kerge õli kuldseks säriseda aitavad.  

Neljale 

  • 600 g lõhefileed 
  • 500 g spargleid 
  • 150 g rediseid 
  • 1 avokaado 
  • Suur peotäis salatilehti või kevadrohelist 
  • suur peotäis karulaugulehti 
  • 2 saiaviilu 
  • 1 sidrun 
  • 1 sl teralist Dijoni sinepit 
  • 6 sl oliiviõli 
  • veidi võid ja õli praadimiseks 
  • serveerimiseks sidruniviile ja lutserniidusid 

Viiluta redised ja sega näpuotsatäie soola ja supilusikatäie sidrunimahlaga ning jäta maitsestuma. Eemalda raspli abil kalalt soomused ja lõika filee neljaks.  Murra sparglitelt alumine puitunud varreosa ja tükelda sparglivarred diagonaalsete lõigetega u 4 cm pikkusteks juppideks. Tõsta spargel küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lisa veidi soola ja u 1 tl sidrunimahla. Teisele ahjuplaadipoolele rebi saiast suupärased tükid ja lisa nii saiale kui sparglile veidi õli. Sega mõlemad ahjuplaadipooled eraldi kergelt läbi ja küpseta 200 kraadises ahjus 5-7 minutit, kuni sai on kuldne ja krõbe ning spargel kuuma saanud, aga krõmps.  

Samal ajal kuivata kalatükid ja eriti nahaosa majapidamispaberiga ning hõõru nahk soola ning vähese õliga kokku. Kuumuta pann, lisa killuke võid ja õli ning aseta kala tulisele pannile nahk allpool. Prae u 4 minutit, kuni nahk on krõbe ja kuldne, seejärel anna 30-40 sekundi jooksul kergelt kuuma ka teisele poolele.  

Sega kastmeks kokku sinep, õli ja poole sidruni mahl ning lisa 1 sl peeneks hakitud karulauku. Maitsesta kergelt soolaga. Sega 1 sl kastmega kokku veidi jahtunud sparglid, redis, salatisegu, tükeldatud avokaado viljaliha ja hakitud karulauk. Jaga salat taldrikutele, tripsuta peale veel veidi kastet, tõsta juurde krõbeda nahaga kala ja puista salatile krõbedad saiatükid ning soovi korral lutserniidusid. Kõrvale paku järele jäänud kastet ja sidruniviile. 

Retsept: Britt Paju

View more