RETSEPT

Koha lehter-kukeseentega Share

neljale


Värske Peipsi koha ja sügisesed kooreses kastmes lehter-kukeseened on koos imemaitsvad. Kas teadsid, et lehter-kukeseened on ühed hilisematest söögiseentest ja neid võib metsades (ja seega ka turul!) leida veel novembriski. Siia toitu sobivad lehter-kukeseente asemel hästi ka kollakad kukeseened või mustad torbikseened. Värske kohafilee leiad turult Kalasaalist.

Koostisosad:
600-700 g nahata kohafileed
30 g võid
1 sl sidruni- või laimimahla
Kaste: 
1 sibul
1 sl võid
200 g lehter-kukeseeni
200 ml 35% koort
värsket hakitud tilli
soola
Lisandiks kartulipuder:
1 kg kartuleid
50 g võid
400 ml piima
soola

Valmistamine:
Tõsta kala küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi. Tõsta peale võitükikesed, raputa soola ja nirista veidi sidrunimahla. Küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit. 
Kastmeks haki sibul. Rebi seened sõrmede vahel pooleks, et kontrollida, et õõnes seenejalg oleks puhas. Kuumuta pannil või, prae sibulat ja seeni 6-7 minutit. Maitsesta soolaga. Vala peale koor ja keeda veel paar minutit. Kontrolli soolasust ja raputa kastmele värsket tilli.
Tõsta kala vaagnale ja vala peale kaste. Lisandiks sobib suurepäraselt kartulipuder. 
Kartulipudru tegemiseks keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks, nõruta. Lisa tükikestena või ja kuum piim. Tambi pudruks, eriliselt siidiseks tulemuseks mikserda veel kohevaks. 


Retsept ja pildid: Mari-Liis Ilover