Käes on grilliaeg. Külm kevad on küll grillihooaja algust veidi venitanud, aga vääramatu jõuga on seesiiski käes ja seega paras aeg hakata selle hooaja grillihitte käe sisse harjutama hakata. Üheks vägamaitsvaks mooduseks on teha šašlõkki õunamahlamarinaadis. Ohtra sibulaga. Õunamahl aitab lihalelisada magushaput mõnusat maitset ning toimib samas ka liha pehmendajana. Siia marinaadi sobivadideaalselt koduaia naturaalsed õunamahlad ja vastavalt õunasordile saab tulemuseks kas hapukama võimagusama alatooniga marinaadi.
Liha osas eelista seakaela liha ja seda tasub otsima minna turule. Keskturu lihasaalis on mitmeidkodumaise sealiha pakkujaid, kelle juurest ostes saad lihatüki igast küljest üle vaadata. Kui ise ei oskavalida, võib alati ka lihamüüjate soovitusi usaldada. Tuleb lihtsalt ära kirjeldada, mille jaoks liha vaja on.Siia šašlõkile võib kasutada veidi rasvasemat läbikasvanud tükki, mille tulemuseks on mahlasemlõpptulemus. Kui soovid, võib aga üsna taise tüki kaasa haarata. Liha jääb küll pisut kuivem, kuid samasrasvavaesem.
Kui aga ise marinaadi teha ole mahti, siis erinevaid väga põnevates marinaadides lihasid grillimiseks leiabKeskturul väga heas valikus. Katsetamisrõõmu peaks jaguma ja sobiva variandi leiab igale maitsele.Seega, grillid kuumaks ja liha grillile!
Sealihašašlõkk õunamahlamarinaadis
Kogus: 4-6-le
1 kg seakaelakarbonaadi, ca 5×5 cm tükkideks lõigatuna
3-4 sibulat, ratastena
Õunamahlamarinaad:
2-2,5 dl naturaalset hapukamat õunamahla
0,5 dl õli
1 sl vedelat mett
1 sl soola
Värskelt jahvatatud musta pipart
Värsket peterselli või tilli, hakituna
Sega kokku marinaadi ained. Tõsta kaussi tükeldatud liha ja sibularattad, kalla peale marinaad jamasseeri kõik käte vahel mõne minuti jooksul läbi. Masseerimine aitab marinaadil paremini liha sisseminna. Jäta jahedasse vähemalt neljaks tunniks marineerima. Võid hoida liha marinaadis ka üle öö.Torka lihatükid vaheldumisi sibularatastega varda otsa. Jäta lihatükkide vahele veidi ruumi ehk siis äraneid tihedalt üksteise otsa suru.Grilli keskmisel kuumusel umbes 15-20 minutit, kuni liha on küps. Puista peale värsket hakitud petersellivõi tilli.
Fotod ja retsept: Tuuli Mathisen