RETSEPT

Kirju koer kondenspiimaga Share

Emadepäev on ukse ees ja paras aeg on oma mõtteid hakata emadepäeva lainele häälestama. See võiks olla see päev, kui ema ei pea köögis toimetama ja pidulaua katab keegi teine. Samas oleks pidulauale midagi maitsvat ikka vaja ja sellisel puhul on heaks mõtteks vana hea Kirju Koera kook. Miks? Aga just seepärast, et selle valmistamine on lihtne ja jõukohane ka neile, kes muidu liialt köögikogenud ei ole. Samamoodi võivad sellega hakkama saada juba kooliealised lapsed või siis väiksemad lapsed koos vanema juhendamisega. Maitseb see tavaliselt kõigile, sest klassikud ei sünni niisama.

Siin Kirjus Koeras võib kasutada kas siis kuivatatud värvilisi puuvilju või marmelaadi. Või ka mõlemaid. Mina just nii tegin. Rosinaid ka lisaks. Hästi sobivad ka kuivatatud jõhvikad. Kuivatatud puuviljade järele tasub end sättida Keskturule, kus turuplatsi nurgas on suurepärase valikuga putka, kust leiab rohkem ja vähem eksootilisi puuvilju, pähkleid, suure valiku halvaad ja veel palju-palju muud väärt kraami. Muu vajamineva leiad aga turuhoonest. Ja kui kraam koos, siis ei olegi muud, kui käised üles käärida ja üks nostalgiamagustoit emadepäevaks valmis teha.

Imelihtne Kirju Koer kondenspiimaga:

Kümnele

150 g võid

200 g kondenspiima (sobib nii kakaoga, karamelli kui ka tavaline suhkruga)

300 g vanilli- või sidruniküpsiseid

200 g marmelaadi, kuivatatud papaiakuubikuid, jõhvikaid vm, tükeldatuna

100 g rosinaid

2 sl naturaalset kakaopulbrit

Sulata kastrulid või potis või. Lisa kondenspiima ja sega ühtlaseks. Pudista küpsised käte vahel väiksemaks. Lisa marmelaadi- või papaia kuubikud, rosinad ja kakaopulber. Kalla juurde või ja kondenspiimasegu. Sega kõik ühtlaseks. Kalla segu küpsetuspaberile ja vormi ühtlaseks „vorstiks“. Aseta külma paariks tunniks või kauemaks. Eemalda küpsetuspaber ja lõika paraja suurusega tükid. Hoia jahedas.

Fotod ja retsept: Tuuli Mathisen